Energioptimering slår igennem hos PostNord

Brøndby, Danmark, 2017

Projekt: Pakkecenter i Brøndby

Brancher: Industri og logistik

Underanvendelsesområder: Lagerhaller, produktionshaller, kontorer, udendørsbelysning, kantine og køkken

Teknologi: Integrerede LED-armaturer

LED-armaturer: LEDVANCE High Bay, LEDVANCE Floodlight, LEDVANCE Panel, LEDVANCE Damp Proof, LEDVANCE Downlight, LEDVANCE Surface


Et hurtigt overblik:

  • Komplet udskiftning fra konventionel belysning til ny energirigtig LED-belysning
  • Øget lyseffektivitet på 50 pct. og en væsentlig energireduktion
  • Årlig besparelse på ca. 700.000 kr. og en tilbagebetalingstid på 3,5 år
  • Udskiftning af over 1.200 lyspunkter


Udfordring: Fortsat ambitiøs rejse mod målene for energioptimering

Med over 33.000 medarbejdere i Danmark og Sverige er PostNord den største kommunikations- og logistikvirksomhed i Norden. Fra de mange pakkecentre sorteres, pakkes og fordeles 5 milliarder breve og forsendelser og 142 millioner pakker til Nordens 25 millioner indbyggere og 2 millioner virksomheder.

Som en ansvarlig virksomhed har PostNord sat sig for at reducere sin CO2-udledning med hele 40 procent inden 2020 målt fra 2009-udledningen. Den ambitiøse strategi har ført til mange forskellige tiltag til både at nedbringe CO2-udledningen og driftsomkostningerne. Man har bl.a. energioptimeret belysningen i de mange bygninger og har – bygning for bygning – skiftet konventionel belysning ud med den væsentligt mere energirigtige LED-belysning. Nu var turen kommet til pakkecentret i Brøndby, hvor både indendørs og udendørs belysning skulle opgraderes til en energirigtig løsning, der samtidig kunne give bedre lysforhold.


Løsning: Integrerede LED-armaturer går sin sejrsgang over den ganske verden

I de seneste år er lysindustrien gået fra brug af traditionel teknologi som halogen-belysning til at bruge LED-løsninger. Især markedet for standardiserede LED-armaturer, hvor lyskilden er integreret og ikke kan udskiftes, har været i stor vækst. Ikke alene er LED-belysning væsentlig mere energieffektiv, men kvaliteten er også blevet så god, at levetiden langt overstiger den normale renovationstid. Den faldende enhedspris betyder samtidig, at langt flere virksomheder nu kan høste de store besparelser, der er ved at skifte til LED-produkter af høj kvalitet.

Den viden og rådgivning har PostNord nydt godt af i deres samarbejde med Kvalitek, som er deres landsdækkende rådgiver og projektleder. Kvalitek og PostNord har i samarbejde foretaget en komplet udskiftning af belysningen til integrerede LED-armaturer fra LEDVANCE. Både på grund af produktets lange levetid på 15 år, deres markedsledende garanti på 5 år og meget hurtige levering. Men også fordi de LEDVANCE LED-armaturer, der er brugt i Brøndby, har en meget lav indbygningshøjde på kun 2 cm. Og fordi de er så nemme at installere, er installationsprisen den laveste PostNords Facility Manager, Henrik Seemann, nogensinde har set. Samtidigt har han ikke skulle bekymre sig om, at PostNords fintfølende produktionsmaskineri skulle lide skade under installationen.

”Med et ældre armatur vil en udskiftning af lyskilden ikke være den optimale løsning, da lyskilden ikke giver det optimale lumen udbytte. Derudover skal man hele tiden skifte forskellige dele, fatninger, ledninger mv. Skifter man hele armaturet, er det en langt bedre løsning, og man reducerer en masse fejlkilder, ” siger Michael Hansson fra Kvalitek.

I alt er der blevet udskiftet over 1.200 lyspunkter i lager- og pakkehaller, administration, kantine og køkken, samt på udendørsarealerne.


Fordelene: Bedre lys, lavere CO2-udledning, lavere driftsomkostninger og glade medarbejdere

De nye armaturer giver dobbelt så meget lys som de gamle, hvilket især glæder natholdet, der sætter stor pris på LED-armaturernes kraftige og naturlige lys. De nye armaturer bruger 50 pct. mindre strøm, og udledningen af varme er også stærkt reduceret. Det har bl.a. resulteret i, at det ikke længere er nødvendigt at have kølesystemer til rumkøling kørende. Alene dette betyder selvsagt en del for energiregnskabet og renoveringen har samlet reduceret energiforbruget med 25 pct.

Med en levetid på op til 15 år og en garanti på 5 år ser PostNord en lang række fordele ved LEDVANCEs LED-armaturer, og de forventer at bruge samme løsning, når de næste bygninger skal energirenoveres.

”Samarbejdet med Kvalitek som landsdækkende partner og valget af LEDVANCE som belysningsleverandør har været et unikt samspil mellem enestående god service og en fantastisk evne til at sætte sig i kundens sted og tilbyde netop de løsninger, vi som kunde ønsker, samt rigtig god kvalitet af produkter,” fortæller Henrik Seemann. Han afslutter: ”Projekter som dette er i den grad med til, at vi når vores miljømål inden 2020.”


Kontakt:

Claus Thorning

Vertical Application Manager og Key Account Manager, Danmark

Tel.: +45 43399008

E-mail: c.thorning@ledvance.com