Human Centric Lighting

Tilbage til fremtiden: Human Centric Lighting

Opfindelsen af kunstigt lys revolutionerede vores samfund. Lyset fik folk indendørs og skabte udvidet arbejdstid, natteliv og uddannelse langt efter solnedgang. Livet, som det er i dag, ville være umuligt uden lys. I dag hvor nye teknologier dukker op, og vi har en større forståelse for, hvordan lyset påvirker den menneskelige adfærd, skal vi være forberedt til den næste æra af belysning. Vi har talt med Annette Steinbusch, formand for arbejdsgruppen ’Human Centric Lighting’ i LightingEurope for at høre, hvad fremtiden vil bringe.

"Mennesket har været på planeten Jorden i millioner af år og udviklet sig under de forskellige former af naturligt lys," siger Steinbusch. Og i løbet relativ meget kort tid – omkring 150 år – har kunstigt lys adskilt os fra det naturlige miljø og naturligt lys. Det er denne sammenhæng, som Annette Steinbusch og gruppen Human Centric Lighting arbejder for at ændre: "Vi ønsker at øge bevidstheden om lysets betydning," siger hun til os, "at stoppe folk, der tager lys for givet eller bare behandler det som en vare.”Lysets indflydelse

"Lys kan gøre meget mere end at skabe en vision," siger Steinbusch, "det skaber også stærke ikke-visuelle effekter på mennesker. Det kan forbedre præstationer, aktivere mennesker, øge opmærksomheden og få folk til at slappe af." Disse ikke-visuelle effekter påvirkes af ændringer i lysets intensitet og farvetemperatur; netop den slags variationer, som moderne belysning ofte mangler. Tag fx et kontormiljø. Her er det normalt at opholde sig en hel dag ved samme belysning. En lignende situation findes også almindeligvis i skoler, på hospitaler og i butikker.

I mange år har der ikke været nogen markedsklar teknologi til støtte for den eksisterende viden og forståelse for lyspåvirkninger på mennesker. Denne situation ændrer sig nu.
"I dag er der flere måder til at styre belysningen end tidligere," siger Steinbusch. "Med LED og apps er det muligt at regulere lys, variere intensitet, ændre retning, justere farve og meget mere!" Det er ganske enkelt: kunstigt lys kan nu nemmere efterligne solen og de forskellige former af naturligt lys.


Human Centric Lighting

Udtrykket Human Centric Lighting bruges i hele Europa uanset sprog. "Det udviklede sig fra en proces til at finde en titel, der ville spænde over lysets sundhed, trivsel og præstationsperspektiv samt introducere de visuelle, biologiske og følelsesmæssige fordele", siger Steinbusch. Grundlæggende skulle det kunne skelnes fra normal belysning og være klart for alle, der arbejder i industrien og beslægtede områder. "At anvende samme udtryk i alle europæiske lande sikrer, at vi alle er enige om, hvad vi laver."

Human Centric Lighting kan anvendes på forskellige områder "fra skoler og hospitaler til kontorer, produktionssteder og private hjem." For eksempel har forskning vist, at belysning, der er tættere på naturligt lys, kan spille en vigtig rolle i pleje og helbredelse, genskabe søvnmønstre eller forbedre spisevaner. I skolerne kan både elever og lærere også få fordele. Mens højere belysningsniveauer har vist sig at øge koncentrationen, kan lavere belysningsniveau skabe et roligt og afslappende miljø.

Ellers er potentialet for Human Centric Lighting også blevet udbredt blandt atleter, der især træner i vintermånederne og har brug for en forbedring, eller dem der rejser regelmæssigt og lider af jetlag. Der udføres også tilsvarende forskning om anvendelsen ved rumrejser.


Et spørgsmål om en generation

"Det er svært at forudsige, hvordan tendenser vil bevæge sig i det virkelige liv," fortæller hun, men hun mener, der er visse faktorer, som kan påvirke forandringen. En af disse er den yngre generation. "Unge mennesker laver alt med deres smartphones", siger hun. "De ønsker også at styre deres omgivelser meget mere og er mindre bange for digitale ting." For en anden aldersgruppe antyder hun, at den stigende pensionsalder kombineret med den uundgåelige forringelse af synet med tiden også vil øge efterspørgslen efter bedre belysningskvalitet på arbejdspladsen.

"Hvis du ser tilbage i tiden, tog alle store ændringer bare en generation, for at folk vænnede sig til dem," mener hun. "Måske vil Human Centric Lighting kun blive anvendt normalt og generelt om 25 år fra nu – desværre har jeg ikke en krystalkugle."