Dæmpende LED-lyskilder

09.09.2016

Anvendelsesområde :  Generel belysning
Teknologi :  LED
Målgruppe :  Detail,  Butiksejer,  Generel offentlighed,  Installatører

Kilder, der genererer lys ved hjælp af lysemitterende dioder (LED'er), er ikke altid kompatible med lysdæmpere. Om en LED-lyskilde generelt set kan dæmpes eller ej, skal være angivet på emballagen. Men dæmpbare versioner kan også give problemer, primært i forbindelse med allerede installerede lysstyrkecontrollere til traditionelle lyskilder. Det er på den ene side på grund af elektronik og på den anden side på grund af det lave wattforbrug ved LED-lyskilder, som stiller særlige krav til en dæmper. Med følgende oplysninger in mente, når der vælges en løsning, der kan dæmpes, kan man dog også opnå den ønskede belysning med moderne, energibesparende lyskilder.

De energi- og omkostningseffektive LED-lyskilder med reflektor fra OSRAM er et rigtig godt alternativ til den højspændingshalogenlyskilde med reflektor, som d. 1. september 2016 ikke længere må udbydes pga. forbuddet mod ineffektive lyskilder i EU. Halogenlyskilder er mere energieffektive end glødelamper, men de minder principielt meget om hinanden konstruktionsmæssigt: hvis lyskontakten er trykket ned, løber der strøm gennem ledningen i lyskilden, som derefter bliver varm for at kunne generere varme og lys. Styring af lysstyrke er derfor relativt nemt: en passende lysdæmper sikrer, at der løber mindre strøm gennem ledningen, som så opvarmes mindre, så at lyskilden udsender mindre belysning.

LED'er (lysemitterende dioder) er konstrueret på en helt anden måde – de er elektroniske halvledere. Det er derfor, at LED-lyskilder indeholder elektronik, der er sammenlignelig med en lille computer, som er skiftet opstrøms fra LED'en for at styre typetilpasset, konstant strømforsyning blandt andre funktioner. Disse komplekse elektroniske egenskaber for en LED-lyskilde skal tages i betragtning, når du angiver dæmperen.

En yderligere udfordring for nogle dæmpere er det lave wattforbrug ved LED-lyskilder. Ældre dæmpere er konstrueret til glødelamper. De reduceres normalt til den ønskede lysstyrke via en drejekontakt, der er installeret på væggen. En LED-lyskilde, som er sammenlignelig med en 60 W glødelampe, kræver f.eks. langt mindre monteret belastning – kun omkring ni watt – for den samme lysstyrke, og har derfor signifikant mindre margen til lysstyring. Derfor er det nødvendigt med en dæmper, der kan mestre denne udfordring. Hvis den ikke kan opnå dette, blinker eller afgiver lyskilden en lyd, eller den kan i værste fald destruere sig selv eller dæmperen.

Før udskiftning af en halogenlyskilde med en LED-lyskilde i et armatur med dæmpning skal følgende oplysninger tages i betragtning:

  • Brug kun LED-lyskilder på dæmpere, hvor "dæmpbar" udtrykkeligt er angivet på emballagen.
  • Dæmperen skal være egnet til den pågældende LED-lyskilde. Oplysninger om dæmpere, der er kompatible med lyskilden, er angivet på webstederne for lyskildeproducenterne, f.eks. på www.ledvance.com/dim.
  • Lysdæmperproducenternes websteder (f.eks. Merten, Gira og Jung) tilbyder også kompatibilitetslister eller nyttige onlineværktøjer. Hvis der er usikkerhed vedr. allerede installerede lysdæmpere, så anbefales det at kontakte bygherren eller en elektriker.
  • Drop billige lysstyringssystemer og LED-lyskilder, som ofte vises i onlinetilbud. Kvaliteten af disse tilsyneladende "billige" leverandører er ofte dårlige og resulterer i ringe ydelse og fejl.
  • Brug kun lyskilder af samme type inden for et lysdæmperkredsløb, hvis ikke andet er specificeret af lysdæmperproducenten. Der kan opstå problemer forårsaget af de forskellige LED-designs fra lyskildeproducenterne.
  • En lysdæmper bør bruges, hvis lysstyrken ind i mellem reduceres. Men hvis mindre konstant lys er påkrævet, så er en lyskilde med et lavere wattforbrug det rigtige valg. Dette skyldes, at det kræver mere energi hele tiden at dæmpe en lyskilde med høj effekt end at bruge en lyskilde med en lavere effekt.

Liste over dæmpningskonformitet