Nobelprisen i fysik 2014 for opfindelsen af den blå LED

09.10.2014

Anvendelsesområde :  Generel belysning
Teknologi :  LED
Målgruppe :  Elektrikere,  Forbruger,  Arkitekt,  Belysningsdesignere,  OEM,  Handel

Nobelprisen i fysik 2014 tildeles for opfindelsen af den blå LED. Som en global førende LED-leverandør vil OSRAM gerne lykønske vinderne Isamu Akasaki, Hiroshi og Amano Rune Shuji med denne pris.

Den blå LED-aktiverede første hvide LED-lyskilde

Den røde LED blev allerede opfundet i slutningen af 50'erne. Få år senere fulgte den grønne LED. Men for at blande hvidt LED-lys til sidst manglede den blå udgave fortsat. Denne udvikling har vist sig at være utrolig svær – indtil tre japanske forskere fik et gennembrud i 1992.

"Opfindelsen af blå LED'er repræsenterer en usædvanlig milepæl i den nyere teknologi. Det er en af de mest effektive lyskilder. Blå LED'er er grundlaget for hvide LED'er. Derudover kan man også producere blå lasere med samme teknologi. Det sidste højdepunkt i denne forbindelse er laserbaserede forlygter på biler", sagde Dr. Klaus Streubel, forskningschef hos OSRAM.

OSRAM har været aktiv i LED-branchen i mere end 40 år. I dag er virksomheden ikke kun et markeds-, men også teknologi- og innovationsførende inden for mange teknisk relaterede områder, herunder laserlys.