PostNord sikkert på vej mod ambitiøse 2020 miljømål

13.11.2017

Anvendelsesområde :  Industri og logistik,  Produktionshaller og lagerbygninger,  Kontorbygninger
Teknologi :  LED-armaturer
Målgruppe :  Logistik- og produktionsvirksomheder,  Elektrikere,  Installatører,  Belysningsdesignere

For de fleste virksomheder er de laveste frugter for længst plukket, når vi taler om energioptimering. Der er stadig rigtig meget at hente, men det kræver, at man kan finde vej til det næste lag. PostNord har igennem mange år arbejdet seriøst med energioptimering for at nedbringe deres CO2-udledning og har netop afsluttet et større projekt, hvor de har foretaget et massivt skifte fra konventionel belysning til LED-belysning.

Som et led i PostNords ambitiøse miljøstrategi om at reducere CO2-udledningen med 40 pct. inden 2020 i forhold til 2009 har de netop afsluttet et større energirenoveringsprojekt i Brøndby Pakkecenter, hvor bl.a. kontorer, lagerhal og udendørsarealer har fået et ordentligt løft. Et løft, der ikke alene har forbedret belysningen, men også tæller positivt på den samlede energiregning og de erklærede miljømål. Og som - ikke mindst - har givet væsentligt gladere medarbejdere.

Lige som mange andre virksomheder, der arbejder seriøst med energioptimering, har PostNord erfaret, at de lavest hængende frugter for længst er høstet, og at de næste energioptimeringstiltag skal findes i den store teknologiske udvikling, belysningsindustrien har været fadder for.

I de seneste år er lysindustrien gået fra brug af en traditionel teknologi som halogen-belysning til at bruge LED-løsninger. Ikke alene er LED-belysning væsentlig mere energieffektiv, men har også en meget længere levetid. Den faldende enhedspris betyder tillige, at langt flere virksomheder nu kan høste de store besparelser, der er ved at skifte til LED-produkter af høj kvalitet.

Et af de største vækstområder er markedet for standardiserede LED-armaturer, hvor lyskilden er integreret og ikke kan udskiftes. Ifølge rapporten ”How to win in a transforming lightning industry” (2015) fra konsulenthuset Boston Consulting Group (BCG) er der én simpel årsag til skiftet fra konventionel belysning til integrerede LED-armaturer. Nemlig at med en gennemsnitlig levetid på 15 år vil de fleste armaturer blive udskiftet på grund af ombygning eller renovering, og ikke fordi lyskilden brænder ud. På mange områder giver det derfor langt mere mening at have integrerede LED-armaturer frem for at have udskiftelige lyskilder. BCG mener derfor, at integrerede LED-armaturer kommer til at udkonkurrere andre LED-løsninger.

Det professionelle marked har da også taget de integrerede LED-armaturer godt til sig. I 2015 udgjorde de 15 pct. af det totale belysningsmarked, hvilket er en tredobbelt stigning i forhold til 5 pct. i 2010. Markedsandelen vil iflg. BCG kun fortsætte opad og ramme hele 45 pct. i 2020.

Pakkeområde hos PostNord i Brøndby
Pakkeområde hos PostNord i Brøndby efter installation af LED-armaturer fra LEDVANCE.

Brug for et erfarent øje med sans for detaljen

PostNord arbejder meget struktureret med at analysere deres energiforbrug og optimering. De har bl.a. monteret bi-målere på alle deres lokationer og kan derfor tydeligt påvise de økonomiske besparelser. Mens PostNord tidligere selv har fungeret som rådgiver og projektleder på sine energirenoveringer, har de denne gang valgt at overdrage rådgivning og projektledelse til Kvalitek.

”Opgaven med at rådgive, vejlede og ikke mindst styre vores energirenoveringsprojekter er en kompliceret affære, hvor der skal tages højde for rigtig mange elementer. Denne opgave har vi med sindsro kunnet overlade til Kvalitek, som er en partner med høj troværdighed og stor teknisk viden,” fortæller Facility Manager Henrik Seeman, der er ansvarlig for alle PostNords bygninger i Danmark.

Kvalitek har stået for den store opgave med at lave en komplet udskiftning af konventionel belysning til den energirigtige LED-belysning i PostNords pakkecenter i Brøndby. En opgave, der omfatter lagerhaller, produktionsområder, kontorer, toiletter, kantine og køkken samt udendørsbelysning.


LED er mere end bare lys

”Energirenovering handler om meget mere end blot at udskifte til energieffektive LED-lyskilder. Selvfølgelig betyder energibesparelsen rigtig meget, og her spiller produktets kvalitet, pris og levetid ind. Men det skal samtidig være produkter, der giver de rigtige belysningsforhold,” fortæller Michael Hansson fra Kvalitek. Han fortsætter: ”Her har integrerede LED-armaturer fra Ledvance deres værd. Ikke alene er der tale om produkter af høj kvalitet. En kvalitet, de tør bakke op med 5 års garanti. For eksempel har deres LED-armaturer til loftet en meget lav indbygningshøjde på kun 2 cm, hvilket gør dem nemme og dermed billige at installere. Det har alt sammen indflydelse på installationsprisen og dermed den samlede besparelse.”

Henrik Seeman supplerer: ”Den nemme installation af Ledvances LED-armaturer betyder ikke kun, at det er den laveste installationspris, jeg har set til dato. Men når installationen er så nem, er der også minimal fare for, at noget andet går i stykker ved installationen. Jeg er f.eks. ikke længere nervøs for, at vores produktionsmaskineri påvirkes af støv eller lignende.”


Administrationsbygning I Brøndby
Administrationsbygning I Brøndby efter installation of LED-armaturer fra LEDVANCE.

Mere LUX for pengene

Armaturerne fordobler LUX-niveauet og mindsker effektforbruget væsentligt. Det giver meget mere lys for pengene. Medarbejderne i pakkecenteret har udtrykt deres store begejstring over de væsentligt bedre lysforhold, der er kommet. Og når man arbejder om aftenen og natten, betyder lyset virkelig meget for både velbefindende og produktivitet.

Samtidig udleder LED-armaturerne væsentligt mindre varme end de gamle lyskilder. Faktisk har PostNord kunnet slukke for al såkaldt komfortkøl, og blot her er besparelsen på det samlede energiregnskab mærkbar.

Samlet set vil udskiftningen af 1.200 lyspunkter i Brøndby Pakkecenter betyde en årlig besparelse på 700.000 kroner. Sammen med Kvalitek arbejder PostNord på at identificere de næste energioptimeringsfrugter, der skal høstes.

”Samarbejdet med Kvalitek, som landsdækkende partner, og Ledvance, som belysningsleverandør, har været et unikt samspil mellem enestående god service og en fantastisk evne til at sætte sig i kundens sted og tilbyde netop de løsninger vi, som kunde, ønsker samt produkter af rigtig god kvalitet.” afslutter Henrik Seeman.