Slut med 230 volt halogenkilder med reflektor

09.09.2016

Anvendelsesområde :  Generel belysning
Teknologi :  LED-lyskilder med reflektor,  230 volt halogenkilder med reflektor
Målgruppe :  Handel,  Elektrikere,  Installatører,  Arkitekt

Siden september 2009 er flere og flere energikrævende lyskilder gradvist forsvundet fra markedet. I år er turen kommet til 230 volt halogenkilder med reflektor som de mest kendte repræsentanter. Disse må fra d. 1. september 2016 ikke længere udbredes i EU henhold til tredje trin i direktiv (EU) 1194/2012.

Hvem påvirkes af forbuddet?
Bestemmelsen påvirker i første omgang og primært lyskildeproducenter og -forhandlere, da det nye forbud mod glødelamper kun gælder den oprindelige "udbredelse" på fællesmarkedet. Det betyder, at personer, der anvender lyskilderne i hjemmet, ikke behøver at udskifte disse omgående. Tilgængeligheden af 230 volt halogenkilder med reflektor samt andre berørte lyskildetyper vil løbende blive mindre fra 1. september 2016. Bestemmelsen kan derfor tydeligt mærkes hos forbrugerne, når lagrene er tømte.

Hvordan finder jeg ud af, hvilke lyskilder der er berørte?
De mest populære lyskilder, som er påvirket af direktivet, er 230 volt halogenkilder med reflektor. Disse kan genkendes af følgende funktioner:

  • Lyskilder med reflektor udsender lys fremad, i modsætning til f.eks. pæreformede lyskilder, hvor lyset er retningsuafhængigt.
  • De fleste påvirkede lyskilder har GU10-, E27- eller E14-baser.
  • Lyskildernes pærer eller indkapslinger er fremstillet af glas.
  • 230 volt halogenkilder med reflektor bruges primært i indbyggede armaturer, spots og styringssystemer.
  • Det påvirkede armatur betjenes uden en transformer.

Hvilke alternativer findes der?
Der kan som alternativ bruges LED-lyskilder med reflektor. De lysende elementer, som er fremstillet af glas og produceret af LEDVANCE, minder i overraskende grad om de oprindelige halogenlyskilder og er derfor egnet til direkte erstatninger. Udskiftning af lyskilderne er også meget enkel: Fjern den konventionelle halogenlyskilde, og monter den økonomiske LED-lyskilde – sådan! Et tip til dem, som passer på deres penge: LED-lyskilder er dyrere at købe end tilsvarende halogentyper, men det tilbagebetales takket være de betydeligt lavere energiomkostninger, og de har også en væsentligt længere levetid. Visse oplysninger skal overholdes, når LED-lyskilder kombineres med dæmpere.